Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rázným krokem

Svou dráhu rakouského kancléře mohl Viktor Klima sotva začít lépe. Podle průzkumu veřejného mínění provedeného v den, kdy se nový kabinet ujal vlády, by jeho sociální demokraty poprvé od léta 1994 volilo na 40 % voličů, o 8 % více než loni v prosinci. Překvapivým odchodem Franze Vranitzkého (Respekt č. 5/97) tak získávají sociální demokraté na popularitě, zatímco ostatní čtyři parlamentní formace ztrácejí. Koaliční lidovce i opoziční krajně pravicové Svobodné populisty Jörga Haidera by volilo po 23 %, Zelené 6 % a Liberální fórum 5 % voličů.

Nepřichází v úvahu

Vlády se Klima ujal razantně. Jen několik dní po Vranitzkého demisi vyhodil z dosavadního vládního týmu - sestaveného teprve před rokem - čtyři ministry a další dva pověřil vedením jiného rezortu. Nový kabinet tvoří osm sociálních demokratů, sedm lidovců a jeden bezpartijní.

V programovém prohlášení své vlády ale Klima nepřinesl mnoho nového, ač v něm zdůraznil „odvahu ke změnám“. Vyslovil se pro zachování velké koalice. „Centrální otázkou budoucnosti“ je podle něj boj s nezaměstnaností. Klima zároveň slíbil, že se koalice do léta dohodne na rozpočtech na oba příští roky s tím, aby klesly daně i výdaje státu. Rakousko totiž stále ještě nesplňuje maastrichtská kritéria pro vstup do Evropské měnové unie a zavedení společné měny euro.

Den před prezentací nové vlády v parlamentu se Klima vyslovil proti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].