Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Konec Amnesty International v Čechách

Polistopadové naděje Václava Havla, že Češi budou díky své historické zkušenosti citlivější k porušování lidských práv kdekoliv na světě, se ukázaly jako liché. Posledním dokladem neochoty místního obyvatelstva angažovat se na tomto poli je osud pražské pobočky renomované celosvětové organizace Amnesty International (AI), která se v minulosti zasazovala o řadu politických vězňů komunistického Československa. Pokud se nestane zázrak, AI svou českou misi v půli letošního roku ukončí. Důvodem je nedostatek financí způsobený totálním nezájmem místních sponzorů.

Přísná pravidla

Amnesty International má pro přijímání finančních darů velmi přísná pravidla: v zájmu absolutní nezávislosti jsou zásadně nepřípustné nejen peníze přímo z vládních zdrojů, ale dokonce i od mezivládních organizací, jako je třeba evropský fond PHARE, dotující významnou část českých neziskových organizací. AI se dokonce brání brát větší sumy od jednoho dárce, i když existují výjimky: britskou sekci už dlouhou dobu významně podporuje kosmetický koncern BODY SHOP (známý mimo jiné i tím, že zásadně neprovádí laboratorní zkoušky na zvířatech). Dárci jsou prověřováni opravdu důkladně: nepřijatelné jsou firmy udržující kontakty s režimy omezujícími lidská práva či výrobci zbraní.

Česká pobočka - svého času první ve střední a východní Evropě - ovšem důkladná kádrovací kritéria neměla ani šanci vyzkoušet: žádný větší sponzor jí nikdy peníze nenabídl. "Udělali jsme, co se dalo, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].