Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Hlava státu v péči lékařů

Průběhu léčení Václava Havla i následné polemice věnoval Respekt komentář Havel jako bezdomovec v č. 3/97. V následujícím čísle vyšla v rubrice Dopisy odpověď prezidentova ošetřujícího lékaře Pavla Pafka a zároveň v rubrice Téma článek Zachraňte prezidenta. Dnes otiskujeme některé z dalších reakcí na zmíněné texty.

Neubližujte lékařům ani pacientům

Po přečtení Vašeho článku Havel jako bezdomovec v Respektu č. 3 se divím, že jste v kvalitním periodiku dostal tolik prostoru na tak neprofesionálně napsaný literární útvar. Je smutné, že svou ledabylost předvádíte právě na takovém tématu, jakým byla nemoc pana prezidenta. Dovolím si vám připomenout skutečnost uvedenou na jedné tiskové konferenci a pak v novinách, že pan prezident byl skromný, trpělivý a spolupracující pacient, informovaný o každém chystaném zákroku a zřejmě korigující zveřejňované zprávy o svém stavu.

Vaše logika, s níž u etického přístupu lékaře Pafka ke všem pacientům - bez ohledu na jejich společenské postavení - vyvozujete, že „právo mluvit do svého léčení má prezident stejně jako bezdomovec - žádné“, je hodna Černé královny z Alenky v říši divů. Jste opravdu tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].