Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zfalšovaná hra o tři sta milionů

Když se v pondělí 15. prosince sešla rada Státního fondu životního prostředí, ředitel fondu Aleš Vychodil sdělil jejím členům nepříjemnou zprávu: všechny žádosti o dotaci na obecní čistírnu odpadních vod se musí znovu překontrolovat. Pracovník fondu, který žádosti vyhodnocoval, totiž úmyslně zvýhodnil některé obce. A co víc - tentýž muž zavinil, že se důvěrná informace o tom, komu bude nakonec státní dotace přidělena, dostala mezi stavební firmy.

Dobrý byznys

Státní fond životního prostředí je největší penězovod pro ekologické projekty - každý rok vyplácí kolem pěti miliard korun. Pro letošek nařídil ministr životního prostředí Jiří Skalický, aby se vymyslel co nejobjektivnější způsob rozdávání dotací a půjček. Dosud o nich totiž rada rozhodovala podle svého uvážení, což člen rady Čestmír Hofhanzl loni označil za „tahání z klobouku“. Nyní poprvé srovnal počítač žádosti do celorepublikového seznamu. Pro čističky odpadních vod, na něž se pro rok 1997 rozděluje 322 milionů korun, vymýšlel kritéria šéf sekce ochrany vod Jiří Cabrnoch: pro pořadí v tabulce je například důležité, kolik tun odpadu se čističkou odstraní nebo jak vysokou „míru důležitosti“ udělí projektu územní odbor Skalického ministerstva.

Proč tolik práce s čističkami? Mnozí starostové měli jejich výstavbu ve svém volebním programu, a proto každoročně vyvíjejí na radu fondu tvrdý zákulisní nátlak. "I pro stavební firmy by byla skvělá informace, kdyby přednostně věděly, kam státní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].