Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Proč většinový volební systém

Na současné antiklausovské vlně se bohužel zřejmě pohodlně svezou i odpůrci většinového volebního systému, aniž by museli přiznat důvody, proč jim současný stav tak vyhovuje. Přitom dle mého názoru je to jeden z nápadů, který by mohl z dlouhodobého hlediska skutečně naši zemi před politikou spasit. Proč?

Především pro jeho základní rys - potlačování průměrnosti, vyzdvihování úspěšnosti. Zřejmě proto neprojde ani u sociálních demokratů, kteří by na něm jinak mohli jen vydělat, ani u zbytku politických stran, kde sedí mnoho nových soudruhů, jimž pouhá přihláška do téměř libovolné strany za současného systému vždy nakonec nějaké křeslo přinese. Naopak v poměrném systému jsou jak výjimeční lidé, tak i výjimečné osobnosti na překážku, což se ostatně projevilo rychlým odchodem bývalých sametových „revolucionářů“ a nástupem partajních šediváků.

Na druhé straně většinový systém tvrdě chystá chyby a umožňuje neschopným nebo opotřebovaným lidem či stranám v řádných volbách čestně bez pučů a podrazů odejít do propadliště dějin. Nová strana tak může směle realizovat svůj volební program bez bezzubých kompromisů. Samozřejmě, systém není pro hloupé voliče, ovšem jsou-li tu tací, je demokratický systém zbytečný luxus. Námitka, že jeho zavedení je účelovou změnou ústavy, v podstatě jen potvrzuje zkostnatělost a neohebnost poměrného systému, kde sebelepší nápad vždy najde dost lidí, kterým vadí. Další námitku, že bychom si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].