Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Další tygr v křečích

Česká ekonomika se jistě potýká se značnými problémy. Ten, kdo hovoří o hospodářské krizi či katastrofě, by se ale měl se zájmem podívat na to, co se momentálně děje na druhém konci zeměkoule. Asijská krize, která vypukla na jaře, se totiž šíří dál. Posledním postiženým je Jižní Korea. S každou další zasaženou zemí jako by se přitom neustále zvyšovala suma, která je na záchranu ekonomik před státním bankrotem zapotřebí. Thajská krize přijde Mezinárodní měnový fond MMF nejméně na 21 miliard dolarů, indonéská na 20 miliard. V případě Jižní Korey se ještě nedávno mluvilo o 59 miliardách, nyní je řeč o tom, že vykoupení tamější ekonomiky může stát až neuvěřitelných 100 miliard dolarů. (Pro srovnání: jde zhruba o dvojnásobek HDP České republiky.)

Stabilita roztála jako sněhulák

Shodou okolností se Jižní Korea dostala pár dní před prezidentskými volbami do klasické krize likvidity a technicky se ocitla na pokraji státního bankrotu. Jak se něco takového mohlo v donedávna opěvované a mimochodem jedenácté největší ekonomice na světě vůbec stát? (Aby bylo jasno: nikdo pochopitelně neumírá a nebude umírat hlady, ale obrazy policejních kordonů s plexisklovými štíty před zamčenými vchody největších bank a masivní demonstrace v ulicích jsou dostatečně výmluvné.)

Příčin je spousta. Na prvním místě stojí jistě fakt, že se do Korey jednoduše přelila měnová a hospodářská krize z jihovýchodní Asie. Protože jde o jednu z největších ekonomik v regionu, je také…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].