Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Katarze bude dlouhá

PETR MATĚJŮ (47) pochází z Prahy. Po studiu na Filozofické fakultě UK (obor sociologie a teorie kultury) pracoval jako vědecký asistent v Ústavu sociologie a filozofie ČSAV. Roku 1987 absolvoval postgraduální studium na univerzitě v Madisonu (USA), roku 1996 doktorandské studium na brněnské Masarykově univerzitě. Zastupuje Českou republiku v mezinárodních srovnávacích výzkumech, dnes vede v Sociologickém ústavu AV ČR výzkumný tým, který se v tříletém projektu zabývá politickým chováním a sociálním rozdělením české společnosti. P. Matějů publikuje v řadě zahraničních i českých odborných časopisů. Přednáší na Kalifornské univerzitě v Los Angeles a na Masarykově univerzitě. Je ženatý, má dvě děti.

Noviny dnes otiskují nejrůznější „průzkumy veřejného mínění“. Z nich se jednou dozvíme, že jsou čtyři pětiny občanů zneklidněny politickou situací, jindy že se čtyři pětiny obávají ekonomického vývoje, že stejné čtyři pětiny nevěří ústavním institucím atd. Máme se špatně a nevidíme východisko. Mají tyto průzkumy nějaký smysl?

V tom jsem skeptičtější než kdokoli jiný. Jenže i solidní sociologické výzkumy ukazují, že pocit většiny občanů z průběhu transformace se zhoršuje. Zároveň víme, že si lidé příliš nestěžují na životní úroveň. Existuje tedy zvláštní rozpor: zážitky z každodenního normálního života neukazují na žádnou velkou krizi, ale prožitek z politiky ukazuje krizi zcela jasnou. Možná se dostáváme do situace, v níž byli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].