Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

A proč Pilip?

Při pročítání posledních dvou čísel Vašeho časopisu se mi stále častěji dere na mysl otázka, proč se při analýzách sporu v ODS tak vehementně stavíte na stranu reprezentovanou ministrem Pilipem. Pokud zastáváte stanovisko o odchodu Václava Klause z vedení ODS, potom není důvodu nepožadovat totéž i po Ivanu Pilipovi. Jeho míra zodpovědnosti za současný stav je možná menší než ta Václava Klause, ale rozhodně není nulová. Podle jeho vlastních slov věděl o nejasnostech ve financích ODS už od září, ale pocit neodkladného řešení situace ho přemohl, až když předseda odcestoval do zahraničí a když Lux odešel z vlády.

V této souvislosti je rovněž nutno zmínit vámi kritizované rozdmýchávání vášní stoupenci Václava Klause. Byl to právě Ivan Pilip, kdo se roztřeseným hlasem a se zlomeným výrazem ve tváři vyznával v televizi ze svých morálních kvalit, jež ho donutily vyzvat předsedu ODS k odchodu právě několik hodin po odletu do Sarajeva. Abych mohl považovat podobnou snahu za upřímnou, musela by být provázena dalšími kroky. Mám na mysli například rezignaci na všechny funkce a ustoupení od další kandidatury.

Kritika, na jejímž základě je požadováno odstoupení Václava Klause, se dá více či méně aplikovat na celé dosavadní vedení ODS a potažmo i na všechny členy vlády. Považovat Pilipa za „jediného nositele pravicové politiky“ mi nepřijde adekvátní. Čím si zasloužil takovou poklonu? Rozhodně ne svým účinkování ve funkci ministra školství. Jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].