Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jsou tu zarážející věci

IVAN PILIP (33) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V roce 1994 se jako nový ministr školství stal nejmladším členem vlády, letos na jaře převzal ministerstvo financí. V letech 1993–95 předsedal Křesťanskodemokratické straně a dohodl její sloučení s ODS, kde se stal místopředsedou. Dramatický moment v jeho kariéře nastal v pátek 28. listopadu, když spolu s Janem Rumlem vyzval Václava Klause k rezignaci na funkci předsedy ODS kvůli podezření na tajné stranické konto v cizině. Následující den podal celý kabinet demisi. Pilip na svou stranu získal část významných členů ODS, ale zároveň byl napaden stoupenci Václava Klause. Minulou sobotu vybuchla u jeho domu nálož. Týž den večer poskytl Respektu rozhovor, který se odehrával na ministerstvu financí, kde Pilipův tým psal svůj program pro nadcházející kongres ODS.

Dneska ráno před vaším domem vybuchla bomba. Mohl byste popsat, co jste viděl?

Asi za deset minut čtyři mě probudila rána. Když jsme s manželkou roztáhli závěs, viděli jsme venku dým. Zprvu jsem si myslel, že vybuchla nějaká nálož v našem autě: na zemi se totiž válel kus plechu, který vypadal jako blatník, a čerstvě napadaný sníh jsme si spletli s roztříštěným sklem.

Co zjistila policie?

Ukázalo se, že šlo o nálož s roznětkou. Byla umístěna na boční zdi našeho domu. Někdo musel přelézt plot, připevnit výbušninu a zase odjet. Sousedé ze vzdálenějších domů, kteří nám poskytli na ty první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].