Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Pilip také věděl

Respekt tvrdí, že Pilip je jedinou možností racionálně uvažujících příznivců ODS. To se mi, s prominutím, jeví zcela racionalistické, ale zcela nerozumné. Možná je to opravdu Pilip, který jako jeden z mála naplňuje principy liberálního programu strany. Pak jde ale o kvalifikaci na funkci prezidenta nebo snad pražského arcibiskupa. Šéf strany musí disponovat papabilitou, tedy schopností být zvolen do oné papežské pozice, o niž se uchází. Tu však Pilip nemá.

Navíc se propilipovská argumentace nese v duchu relativizovaného morálního absolutismu. Pilip přece nesnáze s financováním ODS znal stejně jako všichni ostatní - snad jen o cosi dříve než jedni a o cosi později než druzí. Dedukovat z toho jeho bezúhonnost, toť konstrukce převelice odvážná a také kostrbatá. Samozřejmě si všichni přejeme, aby opustil politiku pláště a dýky a aby se otevřeně prohlásil kandidátem na předsedu ODS.

Jinak on sám si stěžoval na lidi, kteří bez oficiálního pověření vykřikovali ve Sněmovní ulici. To od nich zajisté pěkné nebylo. Jinak on sám o tři hodiny dříve bez jakéhokoli pověření vykřikoval v televizi. Rozdíl mezi vykřikováním na ulici a v televizních studiích snad může být v doprovodném pohodlí, věcně však žádný není.

Jiří J. Steiger

Vážení čtenáři,

vzhledem k vánočním svátkům a začátku nového roku jsme - tak jako jiné týdeníky - nuceni poněkud komplikovaně upravit číslování Respektu, tak aby v tomto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].