Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zlatá éra přijde

MIKULÁŠ DZURINDA (42) vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, před rokem 1989 pracoval v oddělení systémových informací Čs. státních drah. V letech 1990–92 byl náměstkem federálního ministra dopravy, v roce 1994 byl ministrem dopravy a spojů ve slovenské vládě Jozefa Moravčíka. Roku 1992 byl zvolen do Slovenské národní rady, o dva roky později do slovenského parlamentu, vždy za Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), jehož je místopředsedou pro ekonomiku. Po utvoření Slovenské demokratické koalice (KDH, Demokratická unie, Demokratická strana, sociální demokracie, Strana zelených) se stal jejím mluvčím. Od té doby se značně zvýšila jeho popularita, podle průzkumů je dnes po premiéru Mečiarovi a předsedovi parlamentu Gašparovičovi třetím nejoblíbenějším politikem našich východních sousedů. Slovenští novináři ho občas označují za jednoho z reálných kandidátů na předsedu vlády v případě vítězství opozice.

Co se to na Slovensku děje? Vláda neuspěla s několika zákony, demokratická opozice se dostala do kontrolních výborů pro tajné služby a roste jí popularita. Obrací se situace pro vás k lepšímu, nebo jsou to sezonní jevy?

Myslím, že nastal obrat. Nikoli kvůli drobným úspěchům, ale protože se otáčí veřejné mínění. Na náš mítink na náměstí SNP přišlo 17. listopadu tolik lidí jako v roce 1989. V Košicích, Prešově nebo Trenčíně byly mítinky ještě větší než před osmi lety. Lidé zvedají hlavy.

To už tu bylo, třeba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].