Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Čtyři nové české mýty

MARCIN FRYBES vystudoval matematiku na univerzitě ve Varšavě. Od druhé poloviny 70. let se angažoval v polské demokratické opozici, v době výjimečného stavu byl vězněn. Roku 1984 emigroval do Francie a začal se věnovat sociologii. Svůj zájem zaměřil na Polsko a země tzv. visegrádské skupiny. Dnes působí v École des Hautes Études en Sciences Sociales a je redaktorem vědeckého čtvrtletníku L'Autre Europe, který se zabývá problematikou střední a východní Evropy. Od počátku 90. let se podílí na práci pařížského Centre d'Analyse et d'Intervention Sociologique (CADIS). Tato významná státní instituce mapuje průběh systémové a ekonomické transformace postkomunistických zemí a snaží se odpovědět na otázku, jaký je vztah těchto zemí ke změnám po r. 1989 a jaké mají vyhlídky na stabilizaci demokracie a volného trhu. Dosud byly publikovány výzkumy týkající se Ruska (Les Russes d'en bas, Rusové zdola) a Polska (Aprés le communisme, Po komunismu; Mythes et légendes de la Pologne contemporaine, Mýty a legendy polské současnosti), chystá se vydání prací pojednávajících o situaci v České republice a v Rumunsku.

„Země střední a východní Evropě nevědí, ani odkud přišly, ani kam směřují.“ Tak by se daly shrnout teze, z nichž vycházejí průzkumy Centre d'Analyse et d'Intervention Sociologique. Není to trochu přehnané?

Cítím ve vaší otázce jistou dávku ironie, ale moje odpověď je jasná - přehnané to není. Odchod komunistů od moci vyvolal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].