Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

DPH & spol.

První strany drtivé většiny slovenských deníků vypadaly několik dní, jako když stávkují francouzští novináři: pouze texty pod výrazným nápisem Protest se lišily. „Odmítáme návrh vlády na zvýšení DPH pro většinu novin a časopisů na 23 procent; vyzýváme poslance, aby nepřijali návrh, který je ekonomicky nezdůvodnitelný a politicky nepřijatelný; obracíme se na čtenáře, domácí i zahraniční veřejnost, aby podpořili tento zápas, v němž jde o zachování svobody slova a základních lidských práv.“ Oč šlo?

Od zásad k procentům

Sdružení vydavatelů periodického tisku, které bylo pod těmito protesty podepsané, se hned od počátku pokusilo obejít fintu, pomocí níž se vláda snažila celou věc veřejnosti prezentovat: vyšší, tedy třiadvacetiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty bude podléhat ten tisk, který překročí povolenou normu pornografie, erotiky a inzerce (nižší sazba DPH je na Slovensku 6 %, inzerce samotná se zdaňuje sazbou 23 %).

Původní vládní návrh mluvil o padesátiprocentní hranici, pak přišel ministr kultury s limitem 10 % - a vláda měla novináře tam, kde je chtěla mít. Místo boje o zásady nastalo handrkování o procenta. Nedalo by se přece jen dohodnout na těch padesáti procentech? Tak se ptají slovenští vydavatelé a s uspokojením poslouchají názory poslanců HZDS, že ano, možná i 50 %, nebo snad něco mezi 10 a 50 %…Jen menší část novinářů a - naštěstí - i novinářský syndikát protestovali ze zásady proti stanovení jakýchkoliv limitů, nemluvě o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].