Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Měli jsme méně dýchat svou moc

JAN RUML (44) se narodil v Praze, kde vystudoval střední školu. Z politických důvodů nemohl studovat na vysoké škole a až do r. 1989 se živil většinou jako dělník. Podepsal Chartu 77, byl členem Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných. V r. 1981 byl zatčen a obviněn z podvracení republiky. Byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra a po listopadu krátce působil jako novinář. R. 1990 se stal náměstkem ministra vnitra a byl pověřen důležitým úkolem - likvidací StB. V r. 1992 vstoupil do ODS a stal se ministrem vnitra ve dvou následujících vládách. V těchto dnech z funkce na vlastní žádost odchází.

Právě jste opustil ministerskou židli. Svůj odchod jste ohlásil již třikrát, poprvé v roce 1994. Přesto se to děje dramaticky: veřejně se svěřujete, že máte všeho dost, jak už chcete být pryč… Máte pro to nějaký zvláštní důvod?

Kdybych to takhle veřejně nedával najevo a nezavazoval se tím, neodešel bych nikdy. Vždycky by se něco událo na ministerstvu, někdo by přišel s tím, že není vhodná doba.

Proč vlastně odcházíte?

Dělám na vnitru sedm let, z toho víc než pět let ministra. Jsem z toho prostě unavený a mám pocit, že už nemůžu rezortu nic nového přinést. Musí jej převzít někdo s trochu jinýma očima a jinou dynamikou. Myslím také, že není dobré být na postu, kterému je propůjčována obrovská moc, dlouhou dobu. Lidé by měli mít pocit, že to místo je zastupitelné jakýmkoli jiným politikem. A navíc: o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].