Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nadílka pro velké rodiny

Minulý pátek prezident Kwasniewski oficiálně nominoval členy kabinetu Jerzyho Buzka. Po čtyřleté přestávce se tak vlády opět ujali představitelé postsolidaritního tábora. A protože parlamentní převaha koalice Volební akce Solidarita (AWS) a Unie svobody činí z hlasování o důvěře jen formalitu, polští političtí komentátoři už upírají svou pozornost k šancím na uskutečnění vládního programu.

Dokončit privatizaci

Oficiální program nové polské vlády bude do premiérova expozé v Sejmu neznámý, ale na základě textu koaliční smlouvy z minulého pátku i veřejných výroků samotného Buzka lze už dnes načrtnout jeho základní prvky. V ekonomické oblasti se za prioritu vlády označuje „co nejrychlejší a definitivní“ dokončení privatizace, a to včetně takových odvětví, jako je ropný průmysl, spoje, chemie, energetika a plynárenství. I v nich se ale do chvíle jejich „úplné demonopolizace“ předpokládá zachování státní kontroly formou kontrolního balíku či zlaté akcie. V urychlení dosavadního tempa privatizace vidí nová koalice hlavní šanci na růst v rozmezí 6–8 % hrubého domácího produktu ročně, označovaný za minimální hranici toho, co „v delší časové perspektivě umožní trvale vyřešit problémy, které nyní tak citelně trápí Polsko a Poláky“.

Druhý pilíř hospodářské politiky tvoří snížení daňové zátěže pro podniky (především nižší odvody na pojistné v souvislosti s plánovanou reformou důchodového pojištění) a fyzické osoby (redukce prahů daně z příjmů). Snížení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].