Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jak vláda plní balíčky

První vládní balíček ekonomických opatření schválila vláda v dubnu, druhý koncem května. Uplynula tedy celá polovina roku a k bilancování je doslova nejvyšší čas. Hned na úvod je však třeba konstatovat jeden důležitý paradox. Naprostou většinu předepsaných opatření z vládního balíčku (a rozhodně ta důležitější z nich) má na starosti ministr Ivan Pilip, kterého snad nikdo nepodezírá z lenosti.

První vládní balíček ekonomických opatření schválila vláda v dubnu, druhý koncem května. Uplynula tedy celá polovina roku a k bilancování je doslova nejvyšší čas. Hned na úvod je však třeba konstatovat jeden důležitý paradox. Naprostou většinu předepsaných opatření z vládního balíčku (a rozhodně ta důležitější z nich) má na starosti ministr Ivan Pilip, kterého snad nikdo nepodezírá z lenosti. Pilip se snaží, co to jde, jenomže toho má zkrátka moc. Za neplnění mnohých důležitých částí balíčku je proto třeba kritizovat vládu jako celek. Součástí balíčků totiž mělo být rozdělení ministerstva, a to jak politicky, tak manažersky. Jediný člověk může totiž těžko současně urychlovat privatizaci, zlepšit výběr daní, připravit škrty v rozpočtu a zavést pořádek na kapitálovém trhu. To vše navíc v situaci, kdy musí připravovat státní rozpočet.

Místo přebytku vyrovnanost

Vůbec nejdůležitější věc s ohledem na okolnosti, za kterých byla přijímána opatření z konce května (útok na korunu), je skutečnost, že vláda se zavázala připravit přebytkový státní rozpočet. Již necelé dva měsíce poté se ale mluvilo o tom, že rozpočet bude konstruován jako vyrovnaný. Ať již byly příčiny jakékoli (tedy povodně, s kterými nikdo nepočítal), je zcela nepochopitelné, proč vláda nevytvořila alespoň přebytek symbolický (jednu či dvě miliardy). Pro zahraniční finanční investory, kteří nám budou předkládat účty z toho, jak zmíněná opatření plníme, není podstatné, kdo za to může a kdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].