Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Al Gore bez Dušínovy masky

Viceprezident Al Gore měl ve Washingtonu až donedávna pověst konkurující dobrému jménu Mirka Dušína. Je známým ekologickým aktivistou a jeho vzorný osobní život otce rodiny kontrastuje s aférami šéfa Bílého domu. Jako centrista hájící svobodný trh - viz jeho brilantní obhajoba Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) v televizní debatě s Rossem Perotem, jehož Gore na podzim 1993 politicky „zničil“ - získal na svou stranu americký byznys. S blížící se prezidentskou kampaní v roce 2000 byl Gore pasován na jasného favorita demokratických primárek.

Americká politická sezona '97 se chýlí k dramatickému závěru. Plynula ve znamení Clintonových skandálů ohledně financování minulé prezidentské kampaně, které řádně poškodily reputaci viceprezidenta. Gore je v poli demokratických kandidátů stále favoritem, ale jeho hlavní devíza, čisté ruce, vzala za své.

Gore - vrchní žadatel

Již na jaře napsal v listu Washington Post veterán zákulisní žurnalistiky Bob Woodward, že si jeden ze sponzorů Demokratické strany stěžoval na Gorův útok na jeho šekovou knížku. Gorův agresivní styk se sponzory mu v Bílém domě vynesl neformální přezdívku „vrchní žadatel“ (Solicitor-in-Chief). Gore obvinění popřel, ale připustil, že ze své kanceláře telefonoval a žádal o příspěvky. Interpretace zákona, který v zásadě politikům zakazuje fund-raising ve federálních budovách, se liší podle toho, mluvíte-li s republikány, či demokraty. Republikáni tvrdí, že viceprezident…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].