Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mojžíš polské pravice

Před parlamentními volbami v Polsku především kritici Volební akce „Solidarita“ (AWS) usilovně přemýšleli nad tím, jakou tvář bude uskupení mít. Dnes, když už známe výsledky, když víme, kdo z jejích kandidátů se dostal do parlamentu, můžeme se pokusit o konkrétní odpověď na tuto otázku. Je totiž velmi nepravděpodobné, že by se ve straně s názvem Společenské hnutí AWS, jež na základě Akce právě vzniká, utvářelo zřetelně odlišné rozložení sil, než o jakém rozhodli voliči 21. září.

Politická mapa Akce

První závěr je dost překvapivý. Ačkoliv Akce vznikla na bázi odborového svazu Solidarita, odboráři v ní zdaleka nedominují. Z více než 200 poslanců jejího parlamentního klubu tvoří odboráři pouhou čtvrtinu (pro srovnání: ve Svazu demokratické levice tvoří odboráři třetinu). Navíc nelze popřít, že část z nich, třeba Maciej Jankowski z Varšavy či Marek Kempski z Katovic, má odedávna mnohem více společného s politikou než s jakoukoli odborářskou činností.

O něco méně překvapivé je druhé konstatování: další čtvrtinu mandátů si v Akci zajistila katolicko-národní orientace. Tu tvoří zpola politici Křesťansko-národní unie, podílející se dříve na vládě premiérky Suchocké, zpola reprezentanti různých katolických organizací (tzv. integristé).

Třetím z nejpočetněji zastoupených proudů v Akci se stali tzv. liberálové (kolem 30 poslanců). Většinou jsou těsně spjati s osobou Lecha Walesy, nicméně stoupence bývalého prezidenta lze nalézt i v té části Akce,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].