Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Zachraň se, kdo můžeš!

Koncem loňského roku se do světa rozletěl vzrušující verdikt: čeští osmáci jsou hned za svými kolegy ze Singapuru nejlepšími znalci přírodních věd na světě a skvěle ovládají i matematiku. Ukázala to data mezinárodního výzkumu, který probíhá už dva roky. A jeho nejčerstvější výsledky dnes naši skvělou pozici potvrzují: také české čtvrté třídy patří ke světové špičce. To už je tedy něco! S rostoucím důrazem ekonomiky na vzdělanost co nejširších vrstev obyvatelstva se přece preferují právě přírodovědné a technické obory, které se dají nejlépe využít v hospodářské praxi.

Kromě přirozeného pocitu národní hrdosti však zmíněný úspěch vzbuzuje také otázky. Především: proč se o něm více nemluví? Ministři školství ani jiní politici učitele nebo žáky nepochválili za vynikající reprezentaci země, nikdo také nahlas nepřemýšlí o tom, jak zpopularizovat schopnosti absolventů českých škol mezi zahraničními investory. Jako by se nic nestalo. Tisíce učitelů a statisíce žáků dosáhly na druhou příčku s nemalou námahou, snažili se ale zbytečně. Nikdo jim nepoděkoval, jejich znalosti jim v životě k ničemu nejsou, a jak se zdá, v nejbližší době ani nebudou.

Japonci, Češi a Nizozemci

Jak jsme svého času informovali (viz Respekt č. 50/96), čeští žáci osmých tříd obsadili v konkurenci 40 zemí všech světadílů druhé místo v přírodovědných předmětech (přírodopis, fyzika, chemie,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].