Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nikoliv zrádce, hrdina

Minulé pondělí, tedy den po parlamentních volbách, varšavská vojenská prokuratura nečekaně oznámila, že definitivně zastavila stíhání plukovníka Ryszarda Kuklinského pro zradu a špionáž. Nejslavnější z Poláků, kteří v období komunismu pracovali pro západní zvláštní služby, tak byl rehabilitován a bude se moci po šestnácti letech nucené emigrace bezpečně vrátit do vlasti.

Po boku Jaruzelského

„Kauza Kuklinski je jednou z nejrozsáhlejších a nejneobvyklejších rozvědných operací. Jeho zprávy prakticky určovaly rámec našich znalostí o protivníkovi. Žádný z našich informátorů nám ani zdaleka nedodával tak cenné informace o všem, co bylo spojeno s konfliktem sil NATO a Varšavské smlouvy,“ tolik suchý jazyk oficiálního prohlášení CIA z roku 1986. Kým však Ryszard Kuklinski ve skutečnosti byl?

Narodil se roku 1930 ve Varšavě. Po válce - jak sám tvrdí, „s vírou, že je to přece jen polská armáda“ - se dal na vojenskou dráhu. Byl inteligentní a ambiciózní, udělal tedy rychlou kariéru. Po studiu na vojenských akademiích ve Varšavě a v Moskvě, během něhož získal všechna možná vyznamenání, se od konce šedesátých let stal jedním z nejbližších spolupracovníků generála Jaruzelského. Právě po jeho boku se v prosinci 1970 zúčastnil brutální vojenské pacifikace severopolských stávkujících měst. Šok, který tehdy utrpěl, však byl tak velký, že po těchto událostech se během první cesty za železnou oponu snažil navázat kontakty s americkou vojenskou rozvědkou.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].