Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mezi láskou a kariérou

Rakušané budou volit hlavu státu až za půl roku, podle všeho 19. dubna, ale už nyní o věci diskutují. Současný prezident Thomas Klestil (64) se totiž v srpnu dočkal pozoruhodného důkazu sympatií ženy, jež byla před třemi a půl lety příčinou rozpadu jeho manželství (viz Respekt č, 6/94). Diplomatka Margot Löfflerová (43) se patrně s ohledem na kampaň za Klestilovo znovuzvolení rozhodla neucházet se o lukrativní ředitelské místo ve vídeňském sídle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Oživí-li kandidatura všechny löfflerovské historky, můžeme to rovnou zabalit,“ nechal se podle týdeníku News slyšet Klestil v kruhu důvěrných přátel. Löfflerová po dramatické silvestrovské noci roku 1993, kdy Klestila po čtyřicetiletém manželství opustila jeho žena Edith, musela odejít z prezidentské kanceláře a vrátit se na ministerstvo zahraničí, kde nyní vede kabinet generálního tajemníka.

Klestil versus žena

Rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat, chce Klestil oznámit nejdříve v listopadu. Teprve na jaře se totiž plně zotavil z těžkého virového onemocnění, jež od loňského podzimu měsíce živilo dohady o tom, že předčasně odstoupí.

Na Klestilově straně rozhodně nestojí liberální vídeňský list Der Standard. Ten v srpnu napsal, že součástí příprav lidové strany na Klestilovu kampaň je „zabránit odchodu jeho bývalé spolupracovnice a přítelkyně do zahraničí“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].