Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Liberálové stáhli oponu

První porevoluční šéf federální diplomacie Jiří Dienstbier by mohl své letošní angažmá na univerzitě v Los Angeles obohatit o speciální kurz pro studenty politologie. Téma? Jak zruinovat politickou stranu a nezaplatit její dluhy. Že Dienstbier dovede to první, dokazuje osud jeho Občanského hnutí alias Svobodných demokratů. A zběhlost v druhém oboru prozrazují mnohamilionové částky, které si jeho neúspěšná partaj během své existence napůjčovala. Cesta, jak ven ze šlamastyky, je docela jednoduchá. Alespoň v českých poměrech stačí po vzoru Dienstbierovy strany věřitelům říct: Pardon, ale voliči nás nepochopili a vaše peníze jsou navždy pryč.

Morálka především

Tento týden bude navržena do likvidace společnost Základ, s.r.o., ve které je Jiří Dienstbier jedním z pěti jednatelů. Nesedí tam náhodou: společnost má na svém kontě zhruba pětatřicet milionů dluhů, které si nadělali bývalí Svobodní demokraté (OH) před sloučením s Liberální stranou národně sociální. Pro věřitele to není příjemná zpráva. Z bankrotu si totiž mezi sebe rozdělí pouze základní jmění společnosti, tedy sto tisíc korun. Touto operací budou jejich pohledávky podle zákona jednou provždy smeteny ze stolu.

Jak se vlastně bývalým členům revolučního Občanského fóra mohl podařit tak skvělý kousek? Pro vysvětlení je třeba se vrátit o dva roky zpátky. Pozorní čtenáři denního tisku si jistě pamatují, že v prosinci 1995 se sloučily dvě zdejší miniaturní partaje. Bylo půl roku před volbami…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].