Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak dlouho omezuje mučení

Podnět ke stíhání estébáka, který jej kdysi mučením a bitím donutil k emigraci, podal Vlastimil Třešňák už v roce 1991. Proces se však koná až teď. Na lavici obžalovaných zasedl dvaačtyřicetiletý podnikatel, majitel firmy na výrobu nábytku Josef Kafka, jehož by dnes náhodný pozorovatel jen stěží tipoval na někdejší legendární „mlátičku“ komunistické StB. Soud s ním je nejen značně opožděn, ale navíc jde o vůbec první případ, kdy je v Čechách souzen příslušník politické policie za fyzické týrání disidentů. Třešňák měl totiž štěstí, že sehnal aspoň svědka, který ho viděl po přestálých útrapách na StB upadnout do bezvědomí. Řada jiných postižených očité svědky nemá. Všechno viděli jen jiní estébáci a ti si dnes z paměti vybavují pouze to, že nikdo od nich ze sboru by mouše neublížil.

Toho chlapa neznám

Formálně se proces točí kolem události, která je stará šestnáct let. V červenci 1981 totiž estébácká úderka odvlekla z pražského restaurantu U Zlatého tygra čtveřici chartistů, mezi kterými byl i písničkář a spisovatel Vlastimil Třešňák. Všichni byli naprosto bezdůvodně zadrženi a předáni k výslechům do nedaleké Bartolomějské ulice. Třešňák „vyfasoval“ právě Kafku.

„Dával mi naprosto nesmyslné otázky a vzápětí mě začal tlouct,“ vzpomíná písničkář. Kafka jej mlátil pravítkem do hlavy a pěstí do tváře. Po zhruba čtyřech hodinách nechal svou oběť odvést do cely a druhý den výslech pokračoval. Tentokrát Kafka k ranám přidal další číslo: postupně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].