Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nechci dělat něco, s čím nesouhlasím

JUDr. ALEŠ DVOULETÝ (35) pochází z Prahy, kde vystudoval právnickou fakultu, na které pak dva roky učil občanské právo. V roce 1988 nastoupil na Obvodní prokuraturu v Praze 4, od roku 1990 pracoval v legislativním odboru ministerstva kultury, později byl tajemníkem školského výboru parlamentu. V červenci 1993 se stal náměstkem ministra zdravotnictví. Letos dal koncem srpna výpověď, ministr Stráský ho ale o tři dny později sám odvolal. Podle Dvouletého za kritiku ministerstva v novinách, podle ministra za měsíční zpoždění při práci na návrzích zásadních zákonů o zdravotní péči a veřejném zdravotním pojištění. Aleš Dvouletý je rozvedený, má dceru.

Rozešel jste se ve zlém s ministrem Stráským. Co vlastně bylo příčinou roztržky?

Myslím, že jsem se s ministrem nerozešel ve zlém, aspoň to tak necítím. Hlavní důvod byl v tom, že mám jiné názory na reformu zdravotnictví než ministr. A pokud mám být vládním úředníkem, tak bych měl mít stejné názory.

Nezáleží přece jenom na názorech, pokud chce člověk dělat reálnou zdravotnickou politiku. Ministr musí počítat s mocnou lékařskou komorou, se silnou levicí v parlamentu, s lidovci, kteří hledají vlastní cestu. Dalo by se dělat něco víc, něco „pravicovějšího“, než dělá Jan Stráský?

Vždycky s nadsázkou říkám, že v téhle zemi není poptávka po pravicové politice. Ale vážně: šlo by dělat víc. Měli jsme se pokusit přesvědčit nejen politiky, protože z jejich postavení už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].