Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rychle zmizet někam daleko

V únoru před čtyřmi lety byl charismatický romský mluvčí Jan Rusenko prvním příslušníkem svého etnika, který veřejně upozornil politickou elitu nově vzniklého českého státu na rostoucí frustraci Romů ze života v jejich vlastní zemi. Když ale minulý čtvrtek Václav Klaus přijal skupinu romských aktivistů, aby s nimi podiskutoval o možnostech zastavení hrozícího exodu českých Romů do Kanady, Jan Rusenko už u toho chyběl. Zhruba před třemi měsíci odjel se svým proslaveným divadelním souborem Perunos na turné do Holandska a o návratu podle svých známých neuvažuje.

Jen pro Romy

Jan „Láďa“ Rusenko nebyl první z romské elity, koho přestal bavit život v zemi s osmdesátiprocentní nenávistí vůči jeho národu a neustále se rozrůstající sítí restaurací jen pro bílé. Už loni v březnu se na cestu do Austrálie vypravil Jan Demeter, úspěšný podnikatel a majitel několika prosperujících pražských vináren (např. podniku Khamoro). Jeho přátelé tvrdí, že odjel poté, co prý definitivně pochopil, že vyhlídky na život bez dennodenních urážek a strachu o rodinu zůstanou jen iluzí. Chtěl proto alespoň svým dětem zajistit lepší budoucnost. Dnes začíná v nové zemi podnikat a jeho syn dokázal ukončit první školní rok ve srovnávací třídě s vyznamenáním.

Rusenko s Demeterem patří mezi několik set představitelů první vlny novodobé romské emigrace. Zásluhu na druhé, potenciálně mnohem početnější, přičítají představitelé Romů televizi NOVA. Její reportáž v pořadu "Na vlastní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].