Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pivo, Praha a Poborský

Co vlastně vědí Britové o Češích? Jaké informace o nich mají? Co se jim vybaví, zaslechnou-li slovo Česká republika? Na tyto otázky nelze odpovědět jednoznačně. Britské názory na Čechy se totiž liší nejenom například podle věku či vzdělání, ale také - což je typicky britské - podle společenské třídy. Málokdo si vybaví naráz pivo, Prahu a Poborského: jedni si vzpomenou na jedno, jiní zase na něco jiného.

Začněme tím, co už je dnes sice historií, jenže historií stále živou. Jedním z často upomínaných bodů česko-britských vztahů je totiž účast Velké Británie na mnichovské dohodě v roce 1938.

1938: mnichovský komplex

Vzdělaní Britové vnímají Čechy v kontextu událostí roku 1938 spíše než v souvislosti s „historicky přeplněným“ rokem 1918. Koneckonců úpadek britského impéria přišel současně s druhou světovou válkou, a proto se tato válka a její počátky neustále přehodnocují. Československá krize z roku 1938 tu hraje významnou roli. Fakt, že Chamberlain špatně odhadl důsledky dohody s Hitlerem, mnozí přijímají jen s nedůvěrou. Ještě dnes mnozí Angličané litují, že se nepostavili Německu dříve, a uvažují nad alternativními řešeními mnichovské krize.

Historikové však nesoudí Chamberlaina tak přísně. Když už čas otupil hořké vzpomínky, přiznávají, že Chamberlain - stejně jako by učinili i jiní státníci - dal v zahraniční politice přednost zájmům vlastní země před závazky k jiné demokracii. Domnívají se, že Chamberlain by měl být posuzován v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].