Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

V pravé poledne

Nebetyčná drzost, nebo mimořádná hloupost? Policisté zatím nevědí a jenom nevěřícně kroutí hlavou. Řeč je o přestřelce na Václavském náměstí v Praze, po níž zůstali na chodníku před hotelem Jalta ležet tři Čečenci s prostřílenýma nohama. Incident ovšem zachytilo několik průmyslových kamer, kterými je náměstí doslova prošpikované, a nafotili si jej i někteří turisté. Získat podobizny útočníků byla tudíž pro policii maličkost. Minulý pátek byli kriminalisté přesvědčeni, že zločince identifikují během několika dnů. To ale samozřejmě neznamená, že je také dopadnou: útočníci jsou s největší pravděpodobností dávno za hranicemi. Neprchají jenom před policií, ale také před pomstou gangu, ke kterému patřily jejich oběti.

Nikdy jsem je neviděl

V sobotu druhého srpna chvíli po poledni si byl na Václaváku koupit pár drobností policejní prezident Oldřich Tomášek. Při té příležitosti prý nenápadně zkontroloval hlídkující policisty - v tu chvíli jich prý bylo na náměstí jedenadvacet. O necelou hodinu později zabrzdily před hotelem Jalta dva luxusní vozy, Mercedes a Jeep. Jak vyšlo najevo později, oba byly kradené.

Z mercedesu vystoupili tři Čečenci, z druhého čtyři muži, o nichž je policie přesvědčena, že patří do gangu kosovských Albánců. Pasažéři obou aut se podle záznamu z průmyslových kamer přivítali jako dobří přátelé. Náhle však albánská čtveřice tasila zbraně, ozvalo se několik výstřelů a Čečenci se poroučeli k zemi. Útočníci utekli přilehlou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].