Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Konec „malého šmejda”

Co se zvířetem, které se nechce dobrovolně a „bez řečí“ podvolit policejnímu zákroku? Strážníci v Klatovech přišli v zájmu klidu a pohody ve městě s vlastním řešením. V případě jakéhokoliv odporu nekoukat nalevo ani napravo, popadnout, co je po ruce, a nepohodlného tvora utlouct k smrti.

Právě tak se totiž předminulý týden udála likvidace jednoho z klatovských psů. Celá věc sice proběhla rychle v jedné ze zastrčených ulic, díky několika náhodným svědkům se ale dostala do regionálních médií a zájmu státní policie.

Jménem zákona

„Sami od sebe žádné psy nechytáme, dostali jsme oznámení od občanů,“ vzpomíná na rozjezd celé akce jeden z dvojice mladých klatovských strážníků Josef Brtník (29). Bílý pinč, na kterého ve čtvrtek kolem poledne narazili s kolegou Pavlem Černým v jedné z ulic starého centra, se vracel ze své pravidelné obchůzky po okolí. Před zraky mužů v uniformách zaběhl do temné chodby otlučeného činžáku a u dveří v prvním patře čekal, až se jeho majitelka vrátí z nákupu. Místo ní ale přišli Brtník s Černým a mávali improvizovaným lasem. Vystrašený psík neměl obojek ani známku, takže byl lapen a odtažen do přistaveného formana.

S chycenými toulavými psy se v Klatovech jezdí k jednomu z místních veterinářů, který má za ordinací tři odkládací kotce. I Brtník s Černým zde v minulosti několikrát byli, už si to nepamatují přesně, ale za svou strážnickou kariéru sem prý přivezli „určitě několik desítek“ čtyřnohých přátel člověka.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].