Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Krev na Machane Jehuda

Jeruzalémský trh Machane Jehuda nabízí v zimě i v létě každý den své pestré zboží - mnoho druhů čerstvého ovoce, zeleniny, ořechů, oliv, sýrů, masa i ryb. Ve středu 30. července, něco po jedné hodině odpoledne, tu však zazněly krátce po sobě dva ohlušující výbuchy a lidská krev se smísila se šťávou z rozbitých melounů. Výbuchy, jež bylo slyšet i ve vzdálených částech Jeruzaléma, vyvolaly dvě desetikilogramové nálože, upevněné na tělech dvou atentátníků-sebevrahů. Na místě zahynulo 13 obětí, více než sto lidí bylo zraněno. Tržiště se změnilo v chaos převrácených stánků, lidských těl a rozdrceného zboží.

Pachateli byli dva mladí příslušníci skupiny Izadín al-Kásim, vojenské složky hnutí Hamas. Ti, kteří je na akci vyslali a sami zůstali v bezpečném úkrytu, jim slíbili, že sebevražedný atentát je dovede přímo do ráje. Poté mladíci vyrazili, oblečeni jako někteří izraelští byznysmani: v tmavém, dobře padnoucím obleku, bílé košili a módní kravatě - pod košilí pumu, v ruce aktovku typu James Bond.

Zpočátku byl klid

Čtrnáct měsíců, které uplynuly od loňských izraelských voleb, měl Jásir Arafát na to, aby začal brát vážně slova Benjamina Netanjahua. „Bibi“ se zavázal, že bude pokračovat v dohodách z Osla. Ne proto, že by je považoval za dobré pro Izrael, ale proto, že důvěryhodná země má dodržovat závazky předchozí vlády. Od Arafáta pak chtěl jediné - reciprocitu. Aby i on plnil, k čemu se zavázal, především aby zastavil teror, aby v Gaze zničil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].