Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Prostě jsem byl k mání

WILLIAM LOBKOWICZ (35) se narodil v Bostonu. V USA žil až do roku 1991, pak přesídlil do České republiky a spravuje tu rodinný majetek - několik zámků a hradů, vinné sklepy a pivovar. Mezi nejvýznamnější památky, které byly vráceny Lobkowiczům, patří renesanční zámek v Nelahozevsi, kde majitelé letos na jaře otevřeli galerii, shromažďující rodinnou roudnickou sbírku. William Lobkowicz je ženatý, má dvě děti.

Jak jste žili, než jste se přestěhovali do Čech?

Jako kterákoli normální americká rodina. Nejsme chudí ani bohatí. Všichni jsme pracovali, abychom se uživili. Dostali jsme dobré vzdělání. Já studoval na Harvardu evropskou historii a hudbu, což bylo sice nepraktické, ale byla to velká zábava. Rodiče mi řekli, že nezáleží na tom, co studuji, ale jak se k tomu postavím. Pokud se naučím logicky a správně myslet, můžu dělat, co budu chtít.

Co jste tedy dělal?

Po univerzitě jsem nastoupil do Chemical Bank v New Yorku. Absolvoval jsem takovou minibyznys školu a potom jsem rotoval po různých odděleních banky. Když jsem tím vším prošel, řekl jsem si, že vlastně nechci být bankéřem. Stýkám se rád s lidmi, a tohle byla práce s čísly. Tak jsem se dal do byznysu s nemovitostmi a dělal jsem to skoro sedm let. Potom přišla revoluce.

Kde vás zastihla?

To nikdy nezapomenu. V televizi jsme viděli, jak uprchlíci z východního Německa přelézali zdi zahrady Lobkovického paláce. Tehdy jsem pochopil, že se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].