Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Když zmizí čas

Zprávy o ohrožení, které pro mnoho počítačů představuje rok 2000, se v českém tisku objevují sporadicky. Naproti tomu anglosaský tisk se této problematice věnuje téměř hystericky. Není divu, v rozvinutých zemích jsou počítače už dlouhou dobu nasazeny na klíčové úkoly. Jejich kolaps může způsobit vážné problémy. V Česku se počítače masově rozšířily až po pádu totality. Tam, kde byly nasazeny na klíčové úkoly, se většinou už pamatovalo na to, že do roku 2000 není moc daleko.

Neúplné letopočty

Starší počítače a programy mají špatně zakódovaná data roku. Místo čtyřmístného čísla 1997 deklaruje rok dvoumístné 97. To stačilo celou druhou polovinu tohoto století a může to stačit až do jeho konce. Jakmile se ale hodinová ručička o půlnoci z 31. prosince 1999 na 1. ledna 2000 přehoupne přes dvanáctku, stačit to přestane. Takto chybně naprogramované počítače si budou myslet, že je rok 00. Třicetiletý člověk se rázem stane sedmdesátiletým důchodcem. Osmdesát dva let starý důchodce naopak může dostat povolávací rozkaz, protože si počítač myslí, že je mu osmnáct.

První počítače na bázi elektrických obvodů byly zkonstruovány - jako mnoho pokrokových objevů - v armádních laboratořích během druhé světové války. Těmto ohromným sálovým strojům, které byly sestrojeny pro dešifrování tajných německých depeší, se přičítá významný podíl na konečném výsledku války. Jejich základní součástkou byly lampy, podobné těm ze starých televizí. V padesátých letech byly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].