Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vyšetřování pokračuje, pachatel neznámý

Už dva měsíce pátrá policie marně po lidech, kteří se loni pokusili ovlivnit zločinem výsledek dvou soubojů o křeslo senátora. Neznámý zůstává jak autor telefonních výhrůžek, které přiměly k devítihodinovému odstoupení z kandidatury pozdějšího senátora Miroslava Coufala (ČSSD), tak i výrobce a distributor padělaných pornografických letáků, na nichž se oddává skupinovému sexu jiný příští senátor - Zdeněk Klausner (ODS).

Noční telefon

Miroslav Coufal první kolo v České Lípě výrazně prohrál: zatímco jeho největší sok Filip Šedivý z ODS získal téměř čtyřiatřicet procent hlasů, pro Coufala hlasovalo o dvanáct procent voličů méně. V pondělí 18. listopadu v noci zazvonil v bytě novoborského lékaře telefon. Neznámý mužský hlas v něm Coufala nutil k odstoupení z voleb, jinak prý mu „zlikviduje rodinu“. Kandidát věc oznámil policii a současně se ve strachu veřejně vzdal kandidatury. Telefonát obdobného znění - tentokrát do lékařovy ordinace - se opakoval i 19. listopadu, kdy už do České Lípy mířila hlavní volební manažerka ČSSD Jana Volfová. Té se také podařilo Coufalovi jeho rozhodnutí rozmluvit. „Byl evidentně vyděšený, do politiky teprve vstupoval. Jeho krok vznikl ve strachu o rodinu a ve stresu,“ vzpomíná Volfová.

Oficiální policejní verze říká, že „vyšetřování nadále pokračuje“, mnozí strážci zákona ale netají skepsi, že by se kdy autora výhrůžek podařilo vypátrat. Jistou naději na dopadení zloducha dává statistika: Coufal totiž hned po první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].