Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Piňos změnil styl

Zatímco mladí nadšenci z Hnutí Duha se s tábornickou výbavou sjíždějí k další blokádě jaderné elektrárny Temelín, jeden z někdejších vůdců této organizace se ve své kanceláři chystá na další pracovní den státního úředníka. Nejznámější tuzemský „ekoradikál“ Jan Piňos (36) se proslavil hlavně obranou severočeských Libkovic. Pak ale pověsil přímou akci na hřebík a ostře změnil styl: udělal konkurz na místo ředitele Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. U nás je zatím první vlaštovkou, na Západě běžným jevem: bývalých zapálených revolucionářů a dětí květin, kteří pod tlakem přibývajícího věku, únavy či deziluze vyrazili na svoji „dlouhou pouť napříč institucemi“, zasedá v tamních parlamentech a správních radách víc než dost.

Vystudovaný geograf Piňos hledal původně u CHKO jen místo řadového pracovníka. Volný ředitelský post a s ním spojená možnost rozhodujícího slova v unikátní přírodní lokalitě Čech ho ale zlákala. „Musel jsem se naučit vyhlášky, jinak byl konkurz pro mě nečekaně jednoduchý. Vlastně u žádné zkoušky jsem tak neexceloval jako tady,“ líčí dojmy z přijímacího pohovoru, ze kterého vyšel jako jasný vítěz. Po devíti letech od absolutoria brněnské přírodovědy tak získal své první „konformní“ zaměstnání - s pevnou pracovní dobou, hierarchií a nutností uzavírat kompromisy.

První roky po škole, ještě za normalizace, dal Piňos přednost manuální práci. Jako aktivní horolezec opravoval vysoké budovy a příležitostně pašoval z Polska „protistátní“ literaturu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].