Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Opět Oleksy

Sociální demokracie RP, hlavní uskupení Svazu demokratické levice, který už čtyři roky vládne v koalici s lidovci, je velmi hermetická strana. Její vnitřní spory a diskuse se nikdy neproderou na veřejnost, což je také jeden z důležitých prvků, které určují její politickou sílu. Proto v Polsku vzbudily velkou senzaci ostré spory v řadách této strany, jež v minulých dnech vyšly na povrch, a to navíc téměř pět minut před parlamentními volbami.

Odhalení závažného konfliktu uvnitř Sociální demokracie RP umožnil polský tisk, který zveřejnil dopis 13 sociálnědemokratických poslanců adresovaný nejvyšším představitelům strany a požadující okamžité svolání jejího širšího vedení. Formálně se měla stát předmětem zasedání pouze diskuse o výsledcích ústavního referenda. Protože však květnové referendum přineslo výsledek podstatně odlišný od toho, jaký byl předpovídán (místo bezkonkurenčního vítězství stoupenců ústavy v důsledku široké koalice levého středu „prolezla“ nejvyšší právní norma pouze poměrem hlasů 53:46), bylo jasné, že jde o něco více. Tak se také doopravdy stalo.

Oleksy slibuje odchod

Zasedání špiček sociální demokracie 7. června (a především jeho druhé kolo o týden později) se totiž stalo dějištěm bouřlivé výměny názorů. Během ní zaútočili „vzbouřenci“, vzešlí hlavně z řad místních funkcionářů, na „stranickou linii“ posledních měsíců. Kritizovali to, že se vedení soustřeďuje na zákopový boj s katolickou církví a zcela se uzavírá křesťanské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].