Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Lidovecká želízka

Na páteční celostátní konferenci lidovců, která se koná jednou za dva roky, se o možné povolební koalici se sociální demokracií hovořilo velmi málo. Josef Lux i vedení strany popřeli, že by někdy mluvili o konci liberální politiky. Jde prý o výmysl novinářů, kteří navíc odmítli uveřejnit požadované dementi. Tato informace vyrazila trumfy z rukou předsedových odpůrců. Možné spojenectví s ČSSD Lux na konferenci sice připustil, nicméně strana se prý zařídí až podle volebních výsledků.

Konferenční ticho na téma Zeman ukázalo, že lidovci nepovažují možnou koalici se sociální demokracií za důležitý námět k diskusi. Vzhledem k tomu, co většina silných okresních organizací KDU-ČSL na toto téma v poslední době řekla, je to poněkud překvapivé.

Preferujeme koalici

Tradičně nejpočetnější voliče má Luxova strana na jižní Moravě a ve východních Čechách. Právě okresní organizace z těchto regionů nejsou představou spolupráce se sociálními demokraty nijak zvlášť nadšeny. Dokonce i v Luxově bydlišti, v Ústí nad Orlicí, se zdá být tato myšlenka nepřijatelná. „Převážná část našich členů koalici se současnou sociální demokracií vylučuje,“ říká předseda okresní organizace Václav Čada. Averze je podle Čady personifikovaná - největší výhrady lidé pociťují k Miloši Zemanovi a Michalu Krausovi, se kterými prý mají „osobní zkušenosti“. Jasno mají i na Zlínsku. Podle okresní tajemnice strany Boženy Goišové nejsou tamní členové ani pro předčasné volby, ani pro koalici…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].