Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Kritika někdy nemusí být úplně korektní

JAROSLAV BAŠTA (* 1948) studoval archeologii na Filozofické fakultě UK, studia ale nedokončil: v roce 1970 byl zatčen pro účast v trockistické skupině Hnutí revoluční mládeže a odsouzen na dva a půl roku za „rozvracení republiky“. Podepsal Chartu 77 a až do listopadu 1989 pracoval jako stavební dělník. Roku 1990 nastoupil do Úřadu na ochranu ústavy a demokracie (pozdější FBIS) jako náměstek ředitele, po roce a půl tajnou službu opustil a připojil se k jejím kritikům. V té době byl zvolen předsedou Nezávislé lustrační komise federálního ministerstva vnitra. V roce 1994 vstoupil do české sociální demokracie a stal se hlavním expertem strany pro oblast bezpečnosti. Loni byl zvolen do Poslanecké sněmovny, kde zastává funkce předsedy komise pro kontrolu BIS a místopředsedy bezpečnostního výboru. Jaroslav Bašta je ženatý, bezdětný.

Snaha ČSSD vyslovit nedůvěru vládě neměla ve sněmovně velkou šanci na úspěch. Proč jste šli do předem prohrané bitvy? Nebylo to jen gesto pro voliče?

Je to i signál voličům, ale především gesto, které říká, že jsme vládu přestali tolerovat. Tolerovali jsme ji i po balíčku opatření, protože jsme chápali, že je třeba něco takového udělat. Ale její kroky v poslední době nás přesvědčily, že už prostě nebude schopna udělat nic. Je třeba zcela změnit kurz a říci, že se s touto vládou rozcházíme. Od tohoto momentu deklarujeme svůj úmysl mířit k předčasným volbám. Dosud jsme o nich mluvili v kondicionálu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].