Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Zpět do dračího lůna

Hongkong je pozoruhodné místo se zvláštní historií a nejistou budoucností. Je to kolonie spíše v antickém slova smyslu - jako komunita zvnějšku nově vytvořená, a nejen prostě zabraná. Když Britové v roce 1841 tento ostrov obsadili, byla to holá skála nad mořem. Až ho budou za tři týdny opouštět, zůstane za nimi jedno z nejlépe prosperujících hospodářských center na světě. Návrat Hongkongu pod čínskou správu 1. července 1997 představuje historický mezník s mnoha symbolickými, ale i zcela hmatatelnými důsledky.

Mytologizovaná historie

Přechod suverenity Hongkongu je rozporuplná událost, nahlížená z Číny poněkud jinýma očima, než jak se jeví okolnímu světu. Odlišný úhel pohledu vychází z rozdílného chápání historických souvislostí.

Pro nečínské pozorovatele je Hongkong místem bez historie, prosperující moderní metropolí, symbolem hospodářského úspěchu a svobodného životního stylu. Pro většinu obyvatel ČLR se naopak současný Hongkong, který nikdy neviděli a neuvidí, ztrácí v mlhách mytologizovaných dějin posledních 150 let; je to symbol ponížení tisícileté civilizace ze strany arogantních západních barbarů, počátek dlouhého období úpadku, jež se teprve nyní blíží ke konci.

Británie se zmocnila ostrova, který tvoří jádro kolonie, během tzv. první opiové války (1840–42), v níž si vynutila volný přístup k čínskému trhu. Britští kupci předtím obchodovali s Čínou v nedalekém Kantonu již od roku 1711. Tento obchod však byl císařskými úřady…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].