Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nebýt ve vládě není zločin

MICHAEL ŽANTOVSKÝ (48) se narodil v Praze. Je ženatý, má dceru a syna. V letech 1968–69 studoval psychologii na McGill University v Montrealu, jako psycholog promoval roku 1973 na Filozofické fakultě UK v Praze. Do roku 1980 pracoval ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze-Bohnicích, později na volné noze jako překladatel (Baldwin, Mailer, Allen, Morrisonová) a v letech 1988–89 jako dopisovatel agentury Reuter.

V prosinci 1989 se stal mluvčím a poradcem prezidenta Havla, v září 1992 velvyslancem v USA. Loni v listopadu byl zvolen v pátém pražském obvodě do Senátu a před dvěma měsíci předsedou ODA.

Ve čtvrtek jste na tiskové konferenci ODA řekl, že rekonstruovaná vláda má pouze dny a týdny, aby rozptýlila pochybnosti, s nimiž její ustavení přijal prezident. Jakou jí dáváte naději vy?

To záleží především na ní. Během několika málo týdnů bude muset provést - a to nejenom verbálně, ale i prakticky - nutné škrty ve státním rozpočtu a další nutná opatření ke stabilizaci měny. Jsou to opatření obtížná a vznikne proti nim odpor. Pokud se je vládě nepodaří překonat nebo pokud nebude mít sama dostatečnou vůli tyto kroky prosadit, pak bude její život velmi krátký. Nicméně situace není apokalyptická: podobné chvíle zažili v Maďarsku a ve většině postkomunistických zemí.

Když je řeč o prezidentových pochybnostech: souhlasíte s výhradami Jana Rumla, který Václavu Havlovi vytýká, že jeho postoj k vládě je nejednoznačný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].