Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Já ty koně neřídím

JUDr. VLASTA PARKANOVÁ (roz. Trnovcová) se narodila roku 1951 v Praze. Po promoci na právnické fakultě UK v roce 1975 začala pracovat jako podnikový právník v Táboře. Tam také v roce 1989 spoluzakládala Občanské fórum. V lednu 1990 byla kooptována do Federálního shromáždění (působila například v Kocábově komisi pro odsun sovětských vojsk a v kontrolním orgánu FBIS), na podzim 1992 nastoupila na ministerstvo zahraničí, od dubna 1995 vedla sekretariát náměstka ministra vnitra. Po demisi Jana Kalvody letos v lednu se stala ministryní spravedlnosti. Je členkou ODA od prosince 1990 (číslo členského průkazu 0111) a řídila brannou komisi své strany. V. Parkanová je vdaná, má jednu dceru.

Když jste byla jmenována ministryní, zavládly jisté rozpaky a objevily se i názory, že ODA sahá do „třetí ligy“ politiků. Jak jste to snášela?

Byla bych asi hodně hloupá a naivní, kdybych s takovými reakcemi nepočítala.

Co vás vedlo k tomu, abyste věřila, že funkci zvládnete?

Pokud by ministrem spravedlnosti měl být superodborník v úřednické vládě, musela bych říct, že na to nejsem vybavená: nikdy jsem se právu nevěnovala jinak než jako podnikový právník. Ale vnímala jsem nabídku i jako funkci politickou a jako hozenou rukavici, která se nedala nezvednout.

Jisté stigma outsidera vás ale neopustilo. Podle tisku prý Václav Klaus při jmenování nástupce ministra Schneidera řekl, že „už nechce žádnou druhou Parkanovou“. Jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].