Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Útok na rozum

Jako útok na rozum a na základy civilizace mi připadá rozhovor Aleny Melichové s léčitelem Vladimírem Vogeltanzem nazvaný Nemoc jako dar (Respekt č. 19/97). Na jedné straně vítám, že extrémní názory MUDr. Vogeltanze byly zveřejněny (snad mu trochu závidím, napsal jsem do novin několikrát, ale nikdy nic neotiskly), je však správné, že se to hlavní v rozhovoru zamlčuje? Totiž že se tak vytváří dojem věrohodnosti léčitele - neboli jeho reklama?

Sotva někdo pochybuje o tom, že tělesné a duševní zdraví spolu souvisejí, že medicína by neměla k pacientovi přistupovat neosobně, mechanicky. Nemoci a rozličná trápení patří samozřejmě k životu a nejsou jednoznačně zlé. Odmítat z jednostranné pozice medicínu, jak to hlásá MUDr. Vogeltanz, však znamená chtít zkrátit dobu lidského života na zlomek, vrátit se do dob ne tak dávných, jejichž pamětníci dosud žijí.

Veškerá lidská zkušenost ukazuje, že spatřovat v nemoci trest za hříchy je holý nesmysl. Nemoc zaskočí ateistu stejně jako papeže, zločince stejně jako nevinné děcko. Vogeltanzova etikoterapie není přece nic nového. Například na myšlence léčby duše byla v USA již před 131 lety založena známá sekta Křesťanská věda (Christian Science). Sekta působí dodnes v řadě zemí - a její členové stůňou stejně jako jiní (ověřovalo se to statisticky). Přijmout Vogeltanzovu nabídku znamená podřídit se duchovnímu vedení náboženského…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].