Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lékařský bulvár

Starou pravdu, že opakovaný vtip přestává být vtipem, demonstrovali minulý týden pražští lékaři. Když děkan lékařské fakulty Petr Hach označil ODS za stejného nepřítele vysokých škol, jako byli nacisté a komunisté dohromady, když ředitel Všeobecné fakultní nemocnice vládu veřejně upozornil, že pokus o zrušení jeho zařízení může přivodit pád celého kabinetu, a když Rathovi odboráři stále dokola opakovali, že vinou vlády budou pacienti umírat na ulicích, jen málokdo bral jejich výroky vážně. Většina soudných lidí totiž musela usoudit, že se zřejmě čeští lékaři definitivně zbláznili. Naštěstí to ale není pravda.

Pražští vzbouřenci

Faktem je, že doktoři mají důvody k neklidu. Obavy zaměstnanců pražské Všeobecné fakultní nemocnice, že je ministr zdravotnictví Stráský v dohledné době vyžene z jejich klinik na Karlově náměstí, jsou opravdu na místě. Pokud totiž ministerstvo myslí vážně svůj plán na snížení počtu lůžek v pražských nemocnicích až o třetinu, nemá mnoho jiných možností než VFN přestěhovat do Motola, kde je k dispozici zbrusu nových čtrnáct set lůžek. Rovněž odvolání přednosty motolského chirurgického oddělení ředitelkou nemocnice je z pohledu doktorů nemilý precedens: neznamená totiž nic menšího než skutečnost, že lékaři již napříště nebudou na svých klinikách absolutními pány.

Ohrožení zdravotníci vytáhli do boje pod dojmem průzkumu veřejného mínění, podle něhož Jan Stráský patří k nejméně oblíbeným ministrům a jeho demisi žádá skoro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].