Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

A co drogy?

Reaguji na článek Demokracie je fajn, ale… (Respekt č. 15/97). Autor Petr Holub polemizuje s výrokem Václava Malého: „…manipulace s člověkem, vedoucí k narušování duševního zdraví, je proti základním lidským právům.“ Že tomuto názoru nelze vyčítat nic takového, co mu vytýká o pár vět dál P. Holub, vyplyne z malého přirovnání sekt k drogám. Společné je jim to, že mění nebo se pokoušejí měnit lidskou duši, drogy chemicky, sekty jinak. Netřeba připomínat, že proti rozšiřování většiny drog stát přísně zakročuje a podle všeho s tím souhlasí většina lidí, i těch moderních. Takže jakési meze práva „nechat sebou manipulovat, kdy chce a kým chce“ tu rozhodně jsou.

A to je myslím téma k zamyšlení: Kde jsou ty meze? Proč se potírají drogy, a ne třeba alkohol, i když následky jsou v podstatě tytéž? Nebo je lepší nepotírat nic?

Petr Holub se dopustil jisté jednostrannosti, když V. Malému vytýká něco, co jinde přehlíží a co považuje za „pravověrně“ demokratické. (Drogy se přece potírají převážně v demokraciích, nebo ne?) Při diskusi o tom, kde je nutné či dobré mít v demokracii hranice, nemusíme nutně podezírat autory z nelásky k demokracii či považovat takové názory za úlety.

Ondřej Koala Vácha, Brno

Rudí anarchisté

V článku Prapor české anarchie

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].