Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Co tady není, to tady bude

BOLESLAV POLÍVKA (* 1949), mim, herec, režisér, divadelní autor, scenárista a podnikatel. V roce 1969 patřil k zakladatelům brněnského Divadla na provázku, nyní má vlastní Divadlo Bolka Polívky. Patří k nejvýraznějším představitelům české i světové pantomimy, kterou spojuje s herectvím. Vychází z tradice commedie dell'arte, grotesky či cirkusové klauniády a směřuje k totálnímu divadlu. Za nejnáročnější ze svých autorských inscenací považuje Trosečníka, kterého hraje od roku 1977. Hrál také v řadě filmů, naposledy hlavní roli kněze ve snímku Zapomenuté světlo, za kterou dostal nedávno Českého lva. Masovou popularitu si získala jeho televizní Manéž. Žije v Olšanech u Vyškova, kde vybudoval areál „Farma bláznů“ s hřebčínem, hospodou a dalšími atrakcemi.

Jste herec a majitel divadla, máte hernu, podíl v brněnském rozhlase, jste pěstitel koní. Proč tolik věcí najednou?

Něco dělám dobrovolně, do něčeho jsem byl vtažen, ale jsem v tom do značné míry nesvéprávný. Dobrovolně dělám divadlo a farmu, to je pro radost.

Vydělá farma nějaké peníze?

Zatím bylo třeba ji dotovat. Ta dotace nejspíš bude celoživotní a možná přejde ještě na mé děti, protože prostředky, které jsem do toho vložil, se vlastně nikdy nevrátily. Jenže si vždycky říkám pro mě důležitou větu: To, co tady je, to tady nebylo, a co tady není, to tady bude. Navíc tu mám schované záliby - nejen své, ale i mnoha dalších lidí: je tady hospůdka, koně, může…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].