Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Stát vydrží všechno

Členové vlády si už několik měsíců veřejně stěžují, že jednou z hlavních příčin slábnoucích příjmů státního rozpočtu je neschopnost řady českých podniků řádně a včas platit sociální pojištění a daně. Pokud však budete chtít vědět, kdo přesně a kolik státu dluží, dostane se vám od státních úředníků strohé odpovědi: jde o důvěrné údaje. „Informace o dlužnících patří mezi obchodní tajemství,“ tvrdí šéf odboru správy daní na ministerstvu financí Ladislav Říha. „Zveřejnit můžeme pouze firmy, které nám k tomu dají souhlas,“ dodává na upřesněnou ředitel České správy sociálního zabezpečení Ladislav Antošík.

Nechceme skandály

Jeden oficiální údaj ale přece jen existuje: na pojištění za své zaměstnance dlužily podniky za loňský rok státní pokladně 8 miliard korun a nedoplatky daní se dokonce vyšplhaly až na 36 miliard. Dluhy za sociální pojištění jsou však v jistém směru důležitější než schodek u daní: nemocenskou, důchody a dávky v nezaměstnanosti totiž od státu samozřejmě dostávají i zaměstnanci těch podniků, které neplatí. Proč tedy mají být chráněny informace o někom, kdo bere ze společného měšce, aniž by do něj cokoli platil?

„S většinou firem máme dohodnutý splátkový kalendář,“ vysvětluje ředitel správy sociálního zabezpečení Antošík a hned dodává, že firmy, které jsou ochotny své dluhy do budoucna splácet, by mohlo zveřejnění jejich jména rozčílit. "Podnik, o kterém se všichni dovědí, že dluží na pojistném, může narazit u svých partnerů. Která…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].