Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nerad bych překážel

Odilo IVAN ŠTAMPACH (nar. 1946) je členem dominikánského řádu. Na kněze byl vysvěcen tajně v roce 1985, psal pro samizdatové časopisy a vyučoval teologii v podzemních teologických kurzech. Dnes působí na Filozofické fakultě UK, Univerzitě Palackého, Jihočeské univerzitě, na Institutu ekumenických studií, Vyšší sociálně-pedagogické škole a teologické škole JABOK v Praze. Od ledna 1990 vyučoval na Katolické teologické fakultě UK fundamentální teologii, ale v červnu 1996 byl tehdejším vedením fakulty donucen odejít. Publikuje v mnoha teologických časopisech, je autorem odborných publikací a učebnic z oboru religionistiky, fundamentální teologie, ekumenismu aj.

Před půlrokem jste - po svém nuceném odchodu z Katolické teologické fakulty UK (KTF) - prohlásil, že stav školy už téměř sedm let negativně ovlivňují dva někdejší dlouhodobí spolupracovníci StB. Trváte na tom i dnes?

Loni v létě jsem o situaci na fakultě natočil pro Český rozhlas přes půl hodiny textu, ze kterého redaktoři sestříhali desetiminutový pořad. O vazbách lidí z okolí bývalého děkana Wolfa na StB jsem promluvil v několika málo větách: v rozhovoru šlo zejména o celkovou tvář školy, kterou tito lidé v důsledku své minulosti negativně ovlivňují. Média z toho udělala hlavní problém, což je jejich chyba.

Profesor Matějka a doktor Prokop, jichž se týkalo vaše obvinění ze spolupráce s StB, na škole dále působí?

Pokud vím, tak z fakulty nikdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].