Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pětiminutovka trapnosti

Televizní Jednadvacítka, erbovní pořad programu ČT 2, je zpravodajsko-publicistický pořad, který se nespokojí s povrchní informací, zajímají ho souvislosti, chce proniknout hlouběji do věci a učinit si názor. Pokud jde o záležitosti politické a ekonomické, patří pořad ke špičkovým. Redaktoři jsou na úrovni dne i oboru, k veličinám se chovají neservilně, s potřebnou asertivitou, a stávají se tak rovnocennými partnery vysoce postavených, jejichž maskovaná slabá místa dokáží často odhalit. Jednadvacítka umí být napínavá a divák se s ní nenudí.

Pro televizní obličeje

To všechno platí denně do 21.25, než přijde rozhovor poslední - kultura. Ten se totiž celému pořadu vymyká zvrácenou koncepcí, vyplývající ze základního nepochopení, že kultura je přehlídka myšlenkových proudů, jež mají za úkol rozvířit stojaté vody našeho vnímání a vztahu ke světu. V Jednadvacítce rozhodli, že je to jen jakési vyplnění volného času, kdy si všichni oddychneme a nenuceně potlacháme, prožijeme cosi nezávazně příjemného. Kultura je pro ně povrchní společenský lesk, kde nejsou myšlenky nebo snad problémy, ale pouze pocity („Jaký máte pocit?“ zní obligátní otázka), vyjadřované impresionistickým žvástem. Proto žádný div, že umělci tu jsou zastupováni hlavně představiteli populárních žánrů.

Pokud jde o ty ostatní, musí být už opravdu veřejnosti hodně známí - podle logiky, koho lidi neznají, ten je nemůže zajímat, byť by přicházel i s něčím novým a podstatným. Těžko si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].