Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tonoucí se stébla chytá

Drtivá porážka, kterou utrpěla Konzervativní strana na konci února v doplňovacích volbách v severoanglickém obvodu Wirral South, ale i dlouhodobý náskok labouristů, který se pohybuje těsně pod hranicí 20 %, naznačují, že ve Velké Británii se po 18 letech vymění vládnoucí strana. Mnozí předpovídají, že labouristé získají v Dolní sněmovně většinu s převahou více než sta hlasů. Ale dosud není rozhodnuto. Největší otázkou zůstává, zda konzervativci vytěží politický kapitál z toho, že ekonomické klima v Británii je v nebývalém rozkvětu. I proto zatím premiér Major nestanovil datum, kdy Britové půjdou k volebním urnám: nejpravděpodobněji využije poslední možný termín, čtvrtek 1. května.

Průzkumy klamou

Někteří přední labouristé začali v souvislosti s vítězstvím ve Wirral South předpovídat „lavinovou“ porážku konzervativců ve všeobecných volbách. Nicméně není jasné, nakolik jde pouze o dočasný výraz nespokojenosti tradičních konzervativních voličů se současnou politikou Johna Majora a s neutěšeným stavem v jeho straně, tedy o „protestní hlasy“, a nakolik výsledek skutečně odráží posun preferencí.

„Volby nás teprve čekají a jediný průzkum, na němž záleží, je ten, který se koná v den voleb,“ řekl lídr opozice Tony Blair. Jeho opatrnost je na místě. Výsledky minulých voleb v roce 1992 totiž jednoznačně poukázaly na nedostatky těchto sondáží. Poslední souhrnný průzkum, zveřejněný ještě v den voleb, konstatoval náskok labouristů 0,9 %. Jenže nakonec…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].