Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Se mnou už nepočítejte

Václav Klaus si pro svůj zásadní projev o stavu české ekonomiky vybral nejlepší čas. Právě v okamžiku, kdy závratným tempem roste schodek obchodní bilance a do deficitu se propadá i státní rozpočet, kdy na kapitálovém trhu přicházejí desítky investorů o peníze a kdy vláda jen stěží vzdoruje mzdovým požadavkům odborů a dalších nátlakových skupin, je správný čas ukázat, že Klaus stále ještě umí všechny tyto problémy vyřešit.

Premiér bohužel šanci nevyužil. Ve svém bezbarvém projevu, který přednesl minulé úterý před shromážděním manažerů na tzv. Žofínském fóru, nevysvětlil, jak chce problémy řešit, některé trable navíc ani nezmínil. Klaus tak dal svým posluchačům zřetelný signál, že napříště už nemá smysl čekat, až právě on přijde s novými nápady a neotřelými řešeními. Nad Žofínem tak po skončení jeho referátu a následné diskusi zůstala viset nevyřčená otázka: Kde hledat nového lídra?

Otázky a sliby

Premiér v projevu připustil, že hospodářským problémem číslo jedna se stal deficit obchodní bilance. Na tom je ale zajímavá pouze skutečnost, že propad zmínil v přednášce s názvem „Nové jevy v české ekonomice“ - o schodku se totiž vážně diskutuje už nejméně rok. Premiér sice posluchače ujistil, že nechystá žádná ochranářská opatření, úplně se ale vyhnul odpovědi na logickou otázku, co tedy se schodkem dělat. Řešení se přitom nabízí: nejvíc by prospělo, kdyby se zrychlil proces otevírání ekonomiky a bankrotů. Zatuchlinou páchnoucí průmyslové obří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].