Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pošlu na tě D'Amata!

Aféra „spících kont“ běží už druhým rokem. Zprvu se zdálo, že jde o vnitřní problém Švýcarska, respektive o vztah tamních bank k mezinárodním židovským organizacím. Jenže brzy se do věci vložila komise amerického Senátu a poté se ukázalo, že s transfery zlata a peněz nacistů i jejich obětí měly co do činění i další země. Ze „spícího“ majetku obětí nacismu, z kont, která po válce ztratila majitele nebo jejichž majitel se prostě „nenašel“, se stal v podstatě civilizační problém (Respekt č. 40/96,č. 6/97). Pod tímto tlakem se začala měnit i situace v samotném Švýcarsku. Nadace solidarity, jejíž vznik nyní ohlásila švýcarská vláda, vybízí k určité bilanci.

Musíme to vyhrát

Ještě nikdy nebylo Švýcarsko tak osamělé. Země, která neměla nepřátele a nezažila války, která oddaně sloužila každému, kdo měl peníze a moc, se náhle ocitla trapně opuštěná, bez jediného přítele, v palbě morální kritiky.

Masová hluchota a slepota Švýcarů jdou tak daleko, že občané „nejstarší demokracie na světě“ se nestydí veřejně vystupovat jako nepokrytí rasisté, neboť vládní činitelé tomu dávají zelenou. Vláda stojí za bankami, zadržujícími už půlstoletí majetek nacistických obětí, mezi nimi i těch, které jiná švýcarská vláda po desetitisících vědomě posílala do náruče gestapa. Lid stojí za vládou, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].