Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nový šerif ve městě

MICHAEL ŽANTOVSKÝ (48) se narodil v Praze. Je ženatý, má dceru a syna. V letech 1968–69 studoval psychologii na McGill University v Montrealu, jako psycholog promoval roku 1973 na Filozofické fakultě UK v Praze. Do roku 1980 pracoval ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze-Bohnicích, později na volné noze jako překladatel (Baldwin, Mailer, Allen, Morrisonová) a v letech 1988–89 jako dopisovatel agentury Reuter. V prosinci 1989 se stal mluvčím a poradcem prezidenta Havla, v září 1992 velvyslancem v USA. Loni v listopadu byl na kandidátce ODA zvolen v pátém pražském obvodě do Senátu, kde se stal šéfem zahraničního výboru a předsedou senátorského klubu aliance. Do strany ale vstoupil až letos koncem ledna. Michael Žantovský kandiduje spolu s ministrem životního prostředí Jiřím Skalickým, místopředsedou Poslanecké sněmovny Karlem Ledvinkou a poslanci Danielem Kroupou a Liborem Kudláčkem na předsedu ODA, o kterém v neděli rozhodne stranická konference v Mostě.

Kandidujete na předsedu ODA, protože si myslíte, že strana potřebuje „novou tvář“. Jaká je to tvář, nebo jinak: v čem je vaše tvář lepší než tváře vašich čtyř protikandidátů?

Já neříkám, že je lepší - je jiná. Zdá se mi, že ODA už dlouho trpí jistou nečitelností. Myslím, že potřebuje tvář, která je jasná a v určitém smyslu pozitivnější. ODA někdy dělala dojem strany, která miluje a vyhledává půtky: mezistranické, vnitrokoaliční a vnitrostranické. V politice je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].